Οι Συμβολισμοί του Γάμου

Το μυστήριο του γάμου αποτελεί απο τα αρχαιοτερά και ομορφότερα μυστήρια της εκκλησίας. Πιο κάτω θα διαβάσετε περιληπτικά τι συμβολίζει ενας γάμος, οι βέρες, οι λαμπάδες, τα στέφανα, ο κουμπάρος κ.α. Το μυστήριο του γάμου δε θεωρείτε κοσμικό γεγονός, αλλα είναι η ένωση δυο ανθρώπων σε ένα, με την ευλογία του Θεού.
Διαβάστε πιο κάτω τι συμβολίζει το καθετί, για να νιώσετε την ευλογία κατά το μυστήριο. Συγκινηθείτε ελεύθερα.
Η ομάδα του The Wedding Coach σας εύχεται η Ώρα η καλή!!

Θέση νεόνυμφων:
Οι μελλόνυμφοι στέκονται δίπλα - δίπλα, η γυναίκα αριστερά στο πλάι του άνδρα, απέναντι από την εικόνα της Παναγίας και ο γαμπρός απέναντι από την εικόνα του Χριστού. Αυτό συμβολίζει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα, ότι η γυναίκα είναι ισάξια και ισότιμη σύζυγος με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον άντρα της.

Οι Βέρες
Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή μέση και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα. Οι βέρες συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με την γυναίκα, επίσης συμβολίζουν την ανταλλαγή και εξωτερικευσή των συναισθημάτων που νιώθουν σε κοινή θεα. Οι βέρες είναι συνήθως χρυσές (κιτρινές, λευκόχρυσος κλπ) γιατί ο χρυσός σαν υλικό είναι άφθαρτο και καθαρό και ανόθευτο.
Τα δακτυλίδια ευλογούνται από τον ιερέα πάνω στο ευαγγέλιο. Ακολούθως ο ιερέας, με τα δακτυλίδια στο χέρι, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και τα τοποθετεί στο δάκτυλο του δεξιού τους χεριού. Οι κουμπάροι, στη συνέχεια, ανταλλάζουν τα δακτυλίδια στο ζευγάρι που παντρεύουν μία ή τρεις φορές. Το τρία σαν αριθμός στην εκκλησία μας απεικονίζει την Αγιά Τριάδα.
Ο κουμπάρος κατά την ακολουθία του αρραβώνα αλλάζει τα δακτυλίδια τρεις φορές πράξη αυτή συμβολίζει την αμοιβαία ένωση του ανδρόγυνου καθώς και την αναπλήρωση των ελλείψεων του ενός από τις ικανότητες του άλλου.
Τα δακτυλίδια τοποθετούνται στο τέταρτο δάκτυλο του δεξιού χεριού των μελλονύμφων και ποτέ στο αριστερό χέρι για τους ορθοδόξους Χριστιανούς. Σε άλλες θρησκείες/ χώρες μετά τη τελετή η βέρα τοποθετείτε στο αριστερό χέρι στο τέταρτο δάκτυλο επειδή η φλέβα της καρδιάς είναι ενωμένη με το δάκτυλο μας αυτό.

Το φιλί του ζευγαριού
Όπως στην Αρχαία Ρώμη με φιλί σφραγιζόταν ένα συμβόλαιο, έτσι και στους γάμους το φιλί που δίνει το ζευγάρι στην εκκλησία, κατά κάποιον τρόπο, νομιμοποιεί το δέσιμο.

Το πέπλο
Το πέπλο συμβόλιζε την προστασία από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα. Αργότερα αποτέλεσε σύμβολο μετριοφροσύνης και αγνότητας. Θεωρείτε επίσης πως με αυτό το τρόπο η νύφη θα σεβεταί τον άντρα της.

Οι Κουμπάροι
Είναι οι αντιπρόσωποι του λαού του Θεού, της Εκκλησίας, και μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ των δύο, πλαισιώνουν το ανδρόγυνο με την αγάπη τους και τους υπενθιμιζουν τον όρκο αγάπης που έχουν πάρει. Στο μυστήριο του γάμου προσεύχονται κι αυτοί, για να έρθει η ευλογία του Θεού στο γάμο, αλλά και υπόσχονται, να στέκονται πάντοτε δίπλα στους νεόνυμφους και να τους στηρίζουν.

Οι λαμπάδες
Οι δύο λαμπάδες που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το Ευαγγέλιο, καίνε από την αρχή ως το τέλος του μυστηρίου. Συμβολίζουν τις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής, καθώς και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που δίνει Θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.
Παλαιότερα η μητέρα της νύφης έκοβε τα φιτίλια των λαμπάδων και τα έπαιρνε σπίτι σαν κειμήλιο αυτής της ένωσης.

H ένωση των χεριών
Κατά το μυστήριο ο ιερέας προσφωνεί <<σάρκα μια>> και ενώνει τα χέρια της νύφης και του γαμπρού. Τα χέρια παραμένουν ενωμένα σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δείχνοντας την αιωνιότητα της ένωσης αυτής, απο εκείνη τη στιγμή βρίσκονται σε αρμονία ψυχής και σώματος.

Τα στέφανα
Τα στέφανα συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο στη ζωή. Στεφανώνονται με τις αρετές, δημιουργούν ένα νέο βασίλειο υπό τη αγάπη και καθοδήγηση του Χριστού. Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό, να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή, στο νέο τους βασίλειο, όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη. Το ζευγάρι την ώρα του μυστηρίου προσεύχονται να δεχτούν της ευλογίες του Θεού.
Τα στέφανα του γάμου, υπενθυμίζουν επίσης τα στέφανα των μαρτύρων, τονίζοντας τη μαρτυρική διάσταση της Χριστιανικής ζωής, και τις θυσίες που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο γάμο. Συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού στη ζωή, γι’αυτό ο ιερέας, συμβολικά μετά το τέλος του μυστηρίου, δένει τις κορδέλες των στεφάνων σφιχτά μαζί.
Στο τέλος του μυστηρίου το νιόπαντρο ζευγάρι παίρνει τα στέφανα σαν ευλογία στο σπίτι και μένουν εκεί ενωμένα.
Το κοινό ποτήρι και το κρασί
Στη συνέχεια του μυστηρίου ο γαμπρός και η νύφη πίνουν από το ίδιο ποτήρι γλυκό κρασί, προσφορά του κουμπάρου, στο τέλος πίνει και αυτός σαν μάρτυρας . Ο συμβολισμός πίσω απο αυτό, είναι ότι για πρώτη φορά σαν σύζυγοι οι νεόνυμφοι μοιράζονται κάτι, επισφραγίζουν με αυτό το τρόπο την αγάπη τους και τη κοινή τους ζωή.
Η κοινή αυτή συμμετοχή τους στο ποτήρι συμβολίζει επίσης ότι από τώρα θα μοιράζονται τα πάντα στη ζωή, τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες και θα σηκώνουν ο ένας το φορτίο του άλλου. Από τώρα και στο εξής κανένας δεν είναι μόνος αλλά έχει τον άλλο δίπλα του. Οι δύο έχουν γίνει ένα.

Ο χορός του Ησαΐα
Καθώς προχωρά το μυστήριο φτάνουμε στο χορό του Ησαΐα, στην ουσία οι νεόνυμφοι δεν χορεύουν, αλλά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην καινούργια αρχή της ζωής τους οδηγούμενοι από την Εκκλησία, που αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα είναι μια θριαμβευτική περιστροφή του ζεύγους, σε ένδειξη χαράς και δόξας.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και η κυκλική κίνηση την αιωνιότητα. Συνοδευόμενοι από τον κουμπάρο τους περιφέρονται από τον ιερέα (ο οποίος οδηγείται από το Ιερό Ευαγγέλιο, που κρατά στο δεξί του χέρι) τρεις φορές γύρω από την προσωρινή μικρή Αγία Τράπεζα, ενώ ψάλλει τρία τροπάρια εκ των οποίων το ένα αρχίζει με τη φράση «Ησαΐα χόρευε».

Τραπέζι
Συμβολίζει την Αγία Τράπεζα και πάνω υπάρχει το Ιερό Ευαγγέλιο. Είναι ο ίδιος ο Χριστός παρόν. Μαζί και επάνω σε αυτό έχουν τοποθετηθεί οι βέρες και τα στέφανα.

Το ρύζι με τα ροδοπέταλα
Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο. Το ρύζι το πετούν για να "ριζώσουν" όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά στην ουσία συμβολίζει την αφθονία και τα ροδοπέταλα για να είναι "ανθόσπαρτος" ο βίος τους.

Οι καλεσμένοι
Η παρουσία άλλων Χριστιανών στο μυστήριο του γάμου έχει ως σκοπό την προσευχή για το νέο ζευγάρι να έχουν ένα γάμο ευτυχισμένο και ευλογημένο με χαρές.

Τα κουφέτα
Τα κουφέτα είναι αρχαίο ελληνικό έθιμο του γάμου, ανακάτευαν καρύδια αμύγδαλα με μέλι επειδή το αμύγδαλο είναι ο καρπός της γονιμότητας. Τα καρύδια αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα και με αυτό το συμβολισμό ήθελαν να δείξουν τις χαρές και τις λύπες.
Τα κουφέτα λοιπόν, συμβολίζουν τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Ο αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος/ μονός αριθμός συμβολίζοντας πως το ζευγάρι θα μοιράζεται τα πάντα και θα παραμείνει αχώριστο.
Κατα τη διάρκεια του μυστήριου τα στέφανα βρίσκονται σε ένα δίσκο με τα κουφέτα, κατα τη παράδοσή, οι ελεύθερές κοπέλες παίρνουν τα κουφέτα και τα τοποθετούν κάτω απο το μαξιλάρι τους τη τρίτη βραδιά κατα το λαό ονειρεύονται τον άντρα που πρόκειται να παντρευτούν.

Η νυφική ανθοδέσμη
Η νυφική ανθοδέσμη συμβολίζει τη νεότητα και γονιμότητα του ζευγαριού, καθώς από τα άνθη βγαίνουν οι καρποί. Στην Αρχαία Ρώμη οι νύφες κρατούσαν μπουκέτα από βότανα, συνήθως δεντρολίβανο που συμβόλιζε την πίστη, την γονιμότητα και έδιωχνε τα κακά πνεύματα. Στη Βικτοριανή εποχή η μόδα επέβαλε το τριαντάφυλλο, που αντιπροσωπεύει την αληθινή αγάπη. Το μπουκέτο επίσης συμβολίζει όταν δίνεται απο το γαμπρό πως είναι το ανθός του και θα τη προστατεύει πάντα.
Η νύφη πετάει το μπουκέτο της σε κάποια ανύπαντρη φίλη της για να έχει την τύχη με το μέρος της και να είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.